Vianočný stôl

Každý z nás miluje Vianoce! Niekto menej, niekto viac, ale všetci si počas tohto obdobia vieme nájsť niečo, čo nám robí radosť – malé deti sa nevedia dočkať darčekov, teenagery trávia čas lyžovaním a korčuľovaním, dospelí sa vracajú do detstva vďaka rozprávkam a starí ľudia vidia na Vianociach to najdôležitejšie – stretne sa celá rodina!

Posedenia pri vianočnom stromčeku sú tie najkrajšie chvíle v roku. K tomu si predstavme počúvanie kolied, veselého snehuliaka za oknom, tiché padanie vločiek, vôňa ihličia a ruku na srdce, všakovaté dobroty z ktorých sa pekne zaguľaťujeme :)

 

 

V slovenskej rodine nesmú na stole chýbať oblátky s medom, jabĺčko, cesnak, oriešky, vanilkové rožky či medovníčky. Ďalšie jedlá sa už rozlišujú podľa regiónov, ktoré dodržujú tradície po svojich predkoch. Ale pekne po poriadku. Na Štedrý deň dodržiava až 74% Slovákov prísny pôst. Keď sa rozsvieti prvá hviezda, začína kúzelný štedrý večer – na stôl sa prestrie slávnostný obrus, pod ktorý sa ukladajú šupiny z kapra alebo peniaze. Obrus sa môže ozdobiť výraznou štólou cez stred stola, na ktorý poukladáme vetvičky so šiškami, vlašské orechy, drobné trblietavé dekorácie, sviečky z včelieho vosku,... fantázii sa medze nekladú. Kľudne zapojte svoje ratolesti, určite budú chcieť pomôcť aj s vlastnoručnou výzdobou, o to viacej sa budú tešiť. Dizajnérskym pravidlom je skombinovať maximálne dve farby, aby stôl nepôsobil zbytočne rušivo. Obľúbené farby sú zelená, červená, biela, zlatá a hnedá. V tejto farbe dolaďte aj obedovú súpravu a servítky.

Večera sa zvyčajne začína modlitbou a oblátkami s medom. Ako prípitok si volíme čo máme radi - víno, pálenku, medovinu, šampanské. Polievky sa rôznia podľa krajov, napríklad na západnom Slovensku jedávajú šošovicovú polievku so sušenými slivkami. Na strednom Slovensku varia kapustnicu so sušenými hríbmi a hrachovú polievku so slivkami. Južné Slovensko má rado rybie polievky, tzv. halászle. Východné Slovensko je zmesou troch polievok – fazuľová, hríbová s ryžou a kapustnica.
Hlavné jedlo pozostáva z ryby a zemiakového šalátu. Jasný víťaz je kapor, ale Slováci ho v poslednom období menia za pstruha, lososa, šťuku, ostrieža alebo tresku. Niektorí namiesto klasického majonézového šalátu zvolia pečené alebo varené zemiaky. Dezerty sa v niektorých rodinách jedia buď po hlavnom jedle alebo naopak, ešte pred prvým chodom. Západné Slovensko je známe opekancami s makom, stredné Slovensko má svoje obľúbené pupáky a na východe sú bobaľky. Častým jedlom sú aj pirohy a rôzne kaše na rôzne spôsoby. Doslova tu platí, že čo rodina, to recept. A keďže sa naše mamy a staré mamy vydávali do iných kútov Slovenska, každá si zo sebou vzala aj recept zo svojho detstva, ktoré pripravovali ešte ich staré mamy.

 

 

Vianoce si vychutnávame počas celých sviatkov až do Troch kráľov, kedy našim chuťovým pohárikom popúšťame uzdu a doprajeme si všetko, čo máme radi. Nezabúdajme však, aby sme stôl mali slávnostne prestretý aj počas všedných dní, nielen na Štedrý deň. Pretože práve oči si pochutnajú na pripravenom jedle skôr ako chuťové poháriky. Doprajte im skvelý zážitok!

 

 

A ako to vyzerá v našej firme? Čo máme najradšej na vianočnom stole?

Martin, IT technik – moja mama pečie tzv. Štedrák, ktorý je rozdelený na 4 plnky, a to orechovú, slivkovú s rumom, tvarohovú a makovú. Toto musí byť.

Katka, fakturačné oddelenie – u mňa vyhráva kapor! Keďže ho doma nemá kto zabíjať, manžel chodí každý rok ku svokrovi 30 km tam a 30 km naspäť :) Ale bez kapra si nevieme Vianoce predstaviť.

Vlado, vedúci skladu – pre mňa sú Vianoce o slaných orieškoch a slaných mandliach. Ležím na gauči, pozerám filmy a neviem sa ich dojesť.

Erika, reklamačné oddelenie – u nás nesmie chýbať domáci vaječný koňak, ktorý miešam ručne v predvečer Štedrého dňa.

Stanka, nákup na splátky – mám rada tradície, zbožňujem grilážky a medovníčky. S mamou máme ozdobené stoly počas celých sviatkov, nielen na Štedrý deň. Búrske oriešky sú v miskách, aj ako ozdoba na stoloch, určite nesmú chýbať.

Peťo, šofér a logistika – akékoľvek jedlo a ak by som mal vybrať iba jedno, tak potom vanilkové rožky od mojej mamy, ktorá má recept ešte od svojej mamy.

Každý má rád to svoje, čo miluje na Vianociach. Niečo, čo sa inému zdá byť nezvyčajné, ale pre neho má osobitný význam... starý recept, nezvyčajnú tradíciu, dedkovu špecialitu,...

V mene celej našej firmy Vám prajeme mať na stole také dobroty, aby Vaše Vianoce boli pre Vás krásne a jedinečné :)